Yrittäjille henkilökohtaista neuvontaa ja sparrausta

Business Rovaniemen yritysneuvojat auttavat akuuteissa yrityksen kehittämis- ja rahoitustarpeissa henkilökohtaisesti. Kun kaipaat tukea ja sparrausta esim. rahoitushakemusten kirjoittamiseen ja kehitysideoiden miettimiseen, otathan yhteyttä yritysneuvojiimme.
Mikäli et juuri nyt tavoittanut neuvojiamme, lähetäthän yhteydenottopyynnön osoitteeseen yrityspalvelut@rovaniemi.fi. Otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.
Löydät kattavasti juuri yrittäjille suunnattua tietoa koronasta myös alla olevista pikalinkeistä.
Korona-ajan ajankohtaisia erikoispalveluita yrityksille

YRITYSTEN MÄÄRÄAIKAISEN KUSTANNUSTUEN 6. HAKUKIERROS PÄÄTTYI 31.5.2022!

Kustannustuen 6. kierroksen hakuaika on alkoi 26.4.2022 ja päättyi 31.5.2022 klo 16.15.

Tuki on tarkoitettu erityisesti matkailu- ja ravintola-alan sekä tapahtuma-alan yrityksille, jotka ovat kärsineet sulkutoimia lievemmistä koronavirukseen liittyvistä rajoitustoimista. Sitä voi hakea kuitenkin myös sellainen muiden toimialojen yritys, jonka toimintaan tai merkittävään osaan asiakaskunnasta on kohdistunut rajoituksia.

Tuki on tarkoitettu yrityksille, joilla

- päätoimiala (yrityksen verottajalle ilmoittama) kuuluu tuen piiriin; voit tarkentaa tuen piiriin kuuluvat toimialat tästä. Jos yrityksen toimiala ei kuulu tuen piiriin, mutta muut tuen ehdot täyttyvät, tukea voidaan myöntää harkinnanvaraisesti, jos yritykseen tai sen asiakaskuntaan on kohdistunut julkisoikeudellinen koronapandemian torjuntaan liittyvä rajoitus.

- liikevaihto on laskenut koronapandemian vuoksi yli 25 % tukikaudella 1.12.2021-28.2.2022 ,kun sitä verrataan vertailukauteen, joka määräytyy yrityksen alv-verokauden ja perustamisajankohdan perusteella 

- on vaikeasti sopeutettavia ko. tukikauteen kohdistuvia palkka- ja muita kuluja

- tukikaudella hyväksyttäviä kustannuksia kertyy vähintään 2 000 euroa

- on y-tunnus ja jotka on rekisteröity ennakkoperintärekisteriin.

 

Yritysten kokoa ja yhtiömuotoa ei ole rajattu. Yritysten ohella säätiöt ja yhdistykset, joilla on liiketoimintaa, voivat hakea tukea.

Tukea myönnetään yritysten liikevaihdon laskun ja toteutuneiden kustannusten mukaan. Tukea maksetaan vähintään 2 000 euroa, vaikka yrityksen tuki olisi laskennallisesti jäänyt alle kyseisen summan. Enimmäismäärä on miljoona euroa.

Kustannustukea haetaan Valtiokonttorista sähköisen asiointikanavan kautta.

 

Katso tuen tarkemmat ehdot ja hakuohjeet Valtiokonttorin sivustolta.

Valtiokonttori on järjestänyt 22.4.2022 webinaarin kustannustuen hakemisesta. Tallenne siitä löytyy em. Valtiokonttorin sivustolta.

Neuvoja tukien hakemiseen saat Business Rovaniemen yrityskehittäjiltä:  yhteystiedot   

 

KUSTANNUSTUEN AIEMMISTA HAKUKIERROKSISTA

Löydät lisätietoa ja tilastoja Valtiokonttorin sivustolta:

1. kustannustuki (hakuaika 7.7.-31.8.2020, tukikausi 1.4.-31.5.2020):  https://www.valtiokonttori.fi/palvelut/korvaus-ja-vahinkopalvelut/yritysten-kustannustuki-ensimmainen-hakukierros/

2. kustannustuki (hakuaika 21.12.2020-26.2.2021, tukikausi 1.6.-31.10.2020):  https://www.valtiokonttori.fi/palvelut/korvaus-ja-vahinkopalvelut/yritysten-kustannustuki-toinen-hakukierros/

3. kustannustuki (hakuaika 27.4.-23.6.2021, tukikausi 1.11.2020-28.2.2021):   https://www.valtiokonttori.fi/palvelut/korvaus-ja-vahinkopalvelut/yritysten-kustannustuki-kolmas-kierros/

4. kustannustuki (hakuaika 17.8.-30.9.2021, tukikausi 1.3.-31.5.2021):  https://www.valtiokonttori.fi/palvelut/korvaus-ja-vahinkopalvelut/yritysten-kustannustuki-neljas-kierros/

5. kustannustuki (hakuaika 21.12.2021–18.2.2022, tukikausi 1.6.-30.9.2021): https://www.valtiokonttori.fi/palvelut/korvaus-ja-vahinkopalvelut/yritysten-kustannustuki-5/

Tilastotietoa:  https://www.valtiokonttori.fi/tilastot-ja-raportit/tilastoja-korvaus-ja-vahinkopalveluista/tilastoja-kustannustuki/

 

TUKI KATTAMATTOMIIN KIINTEISIIN KUSTANNUKSIIN

Kustannustuen 4. hakukierroksen ajalle käynnistyi uusi tuen haku yrityksille, joilla EU:n määrittelemä aiempi koronatukien enimmäismäärä 1,8 miljoonaa euroa oli jo täynnä tai täyttymässä, ja joille ei siksi ollut mahdollista myöntää enempää kustannustukea. Tuen hakuaika oli 17.8.-30.9.2021. Myös tukikausi oli sama kuin kustannustuen 4. hakukierroksella, 1.3.-31.5.2021. Tuen ehtona on ollut kustannustuen tapaan, että yrityksen liikevaihto on laskenut yli 30 % tukikaudella verrattuna vastaavaan aikaan vuonna 2019. Mikäli yritys kuuluu konserniin, tukea tuli hakea aina konsernitasolla, ei yksittäisenä yrityksenä, ja samoin tuen saamisen ehtoja (mm. liikevaihtoa) tarkastellaan konsernitasolla. Tarvittaessa lisätietoa ko. tuesta löytyy Valtiokonttorin verkkosivuilta .

 

SULKEMISKORVAUKSET

Valtiokonttorilta haettavien sulkemiskorvausten hakuajat ovat päättyneet mikro- ja pienyritysten osalta 31.8.2021 sekä keskisuurille ja suurille yrityksille 13.8.2021. Poikkeuksena ovat Kajaanissa 1.-6.9.2021 suljettuina olleet mikro- ja pienyritykset, jotka voivat hakea sulkemiskorvausta 31.12.2021 mennessä.

Sulkemiskorvaus ja kustannustuki ovat kaksi erillistä tukea. Yrityksen tilanteesta riippuen on ollut mahdollista saada molempia tai vain toista tukea. Sulkemiskorvausta liiketoiminnan sulkemisen ajalta on voinut hakea yritys, jonka toimitilat on suljettu kokonaan tilapäisesti asiakkailta lain määräyksen tai viranomaisen päätöksen mukaisesti. Sulkemiskorvaus on koskenut ravintoloita ja muita ravitsemisyrityksiä sekä esimerkiksi liikunta- ja urheilutiloja, kuntosaleja, kylpylöitä ja sisäleikkipuistoja.

Lisätietoa sulkemiskorvauksesta mikro- ja pienyrityksille:  https://www.valtiokonttori.fi/palvelut/korvaus-ja-vahinkopalvelut/sulkemiskorvaus/#tietoa-sulkemiskorvauksesta

Lisätietoa sulkemiskorvauksesta keskisuurille ja suurille yrityksille: https://www.valtiokonttori.fi/palvelu/suurtensulkemiskorvaus/

 

TAPAHTUMATAKUU

 Valtiokonttorilta haettavan tapahtumatakuun hakuaika on päättynyt 31.8.2021 ja myönnetyn takuun perusteella toteutuneista kuluista haettavien korvausten haku on päättynyt 7.12.2021. Tapahtumatakuu koski vakiintuneita tapahtumajärjestäjiä ja tapahtumia, joissa noudatetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymiä periaatteita vastuullisten tapahtumien järjestämiseksi koronatilanteissa ja näiden järjestämiä vähintään 200 hengen tapahtumia. Ko. tapahtumia ovat esimerkiksi taide- ja kulttuurifestivaalit, konsertit ja näyttelyt, joita ei järjestetä ympärivuotisen tapahtumatoiminnan osana. Lisätietoa tapahtumatakuusta löytyy Valtiokonttorin sivustolta.

Yrittäjän väliaikainen työttömyysturva on päättynyt

Kela on voinut maksaa työmarkkinatukea niille yrittäjille, joiden yritystoiminta on kärsinyt koronaepidemian vuoksi. Väliaikaiset ehdot yrittäjän työttömyysturvassa ovat olleet voimassa 30.11.2021 asti.

Yrittäjällä ei ole oikeutta työmarkkinatukeen, jos yritystoiminta on edelleen käynnissä. 

Lisätietoa asiasta löytyy Kelan sivustolta: https://www.kela.fi/tyottomyysturva-yrittaja  

 

Yrittäjä Kelan henkilöasiakkaana

Yrittäjä voi hakea Kelasta tukea asumiseen ja toimeentuloon, jos tulot jäävät pieniksi. Tukiin voivat vaikuttaa pienituloisen yrittäjän omien tulojen lisäksi muiden samassa taloudessa asuvien tulot.

Huomioi lisäksi, että myös yrittäjä on oikeutettu tartuntapäivärahaan.

 

ASUMISTUKI

Yrittäjä voi hakea yleistä asumistukea asumismenojen helpottamiseksi. Asumistuki myönnetään yhteisesti koko ruokakunnalle asumismenojen helpottamiseksi. Tukeen vaikuttavat ruokakunnan jäsenten yhteenlasketut bruttotulot eli tulot, joista ei ole vähennetty veroja.

Lisätietoa Kelan sivustolta:  https://www.kela.fi/yrittaja-pienet-tulot?inheritRedirect=true

 

PERUSTOIMEENTULOTUKI

Perustoimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki. Sen määrään vaikuttavat kaikki perheen ja yrityksen nettotulot ja varallisuus, mm. pankkitilillä olevat säästöt. Tuloiksi lasketaan myös muut sosiaalietuudet. Kela selvittää yritystoiminnan kannattavuuden. Toimeentulotukea voi saada välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin.

Lisätietoa Kelan sivustolta:  https://www.kela.fi/yrittaja-pienet-tulot?inheritRedirect=true

 

TARTUNTATAUTIPÄIVÄRAHA

Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, jos kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt olemaan poissa töistä, karanteeniin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Tartuntatautipäivärahaa voi saada, vaikka ei olisi työkyvytön.

Yrittäjän päiväraha perustuu työstä poissaolon alkaessa voimassa olevaan YEL- tai MYEL-vuosityötuloon. Kela saa tiedon vuosityötulosta suoraan työeläkelaitokselta.

Lisätietoa Kelan sivustolta:  https://www.kela.fi/tartuntatautipaivaraha-maara-ja-maksaminen

 

TE-PALVELUT KORONATILANTEESSA YRITTÄJILLE

Yrittäjätaipaleensa alkuvaiheessa oleva yrittäjä voi saada koronapandemian vuoksi jatkoa starttirahalleen niin, että starttirahaa voidaan myöntää yhteensä enintään 18 kuukauden ajalle. Yli 12 kuukautta kestävä starttiraha on tarkoitettu yrittäjille, joiden edellytyksiin käynnistää tai vakiinnuttaa yritystoiminta normaalin starttirahakauden aikana koronavirusepidemia vaikuttaa heikentävästi.

Lisätietoa:  https://www.te-palvelut.fi/fi/erikoissivut/ukk-tyoantajille-ja-yrittajille

 

MUITA LINKKEJÄ

Työ- ja elinkeinoministeriö:   https://tem.fi/koronavirus

 

 

Business Finlandin ja ELY-keskusten koronatukien haut ovat päättyneet 8.6.2020, mutta huolehdi loppuraportoinneista!

 

Hakujen sulkemiseen 8.6.2020 mennessä jätetyt hakemukset on käsitelty ja jonon sulkemisen jälkeen on palattu normaaliin kehittämisavustusten hakumenettelyyn.

Jos yrityksellesi on myönnetty tukea koronasyistä, muista huolehtia loppuraportoinnista ja projektiin liittyvän dokumentaation säilyttämisestä (10 vuoden ajan rahoituksen viimeisen erän maksamisesta). 30 % rahoituksesta maksetaan loppuraportin hyväksymisen jälkeen. Rahoituksen maksamisen edellytys on, että yritys on täyttänyt loppuraportin ja että projekti on toteutettu suunnitelman mukaan rahoituspäätöstä ja rahoitusehtoja noudattaen. Jos projektin loppumispäivämäärään mennessä kustannuksia ei ole ehtinyt syntyä tai loppuraportti jää palauttamatta, syntyy tuen saajalle takaisinmaksuriski.

 

Business Finland: ohjeet tuen saajalle https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/rahoitus/hairiotilannerahoitus/ohjeet-rahoituksen-saajalle/#raportointi

ELY-keskuksen palvelut, rahoitukset ja avustukset koronatilanteessa:   https://www.ely-keskus.fi/koronavirustilanne    

 

Koronatukien päättymisen jälkeen Business Finland voi auttaa yrityksiä muilla palveluillaan. Lue näistä lisää: https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/etusivu  

 

Finnveran tuki rahoitusjärjestelyissä

Finnvera suhtautuu joustavasti kaikkiin koronaviruksen aiheuttamiin rahoituksen järjestelytarpeisiin. Koronaviruksen aiheuttamassa poikkeuksellisessa tilanteessa Finnvera turvaa pk-yritysten lisääntyneitä käyttöpääomatarpeita ensisijaisesti alkutakauksella, pk-takauksella ja Finnvera-takauksella.

Häiriötilanteessa Finnveran takausosuudet ovat normaalitilannetta korkeampia. Takaus on ensisijaisesti 80 prosenttia, mutta jopa 90 prosentin takaus voidaan myöntää pankin myöntämien velkakirjaluottojen takaamiseen, jos pk-yrityksen rahoituksen järjestyminen sitä ehdottomasti edellyttää. 

 Lue lisää:         https://www.finnvera.fi/kasvu/ajankohtaista-yrityksille

 

VEROHALLINNON PALVELUISTA

Korona voi aiheuttaa yrittäjille, yrityksille ja kirjanpitäjille vaikeuksia hoitaa veroasioita. Verohallinto on koonnut ohjeita niille yrityksille ja yrittäjille, joilla on koronatilanteen vuoksi vaikeuksia ilmoittaa ja maksaa veronsa ajoissa. Löydät ne täältä: Koronatilanne: Verohallinto tukee yrityksiä

 

TEM-konserni

Koronatiedotteet: https://tem.fi/koronavirus

 

APUA HENKISEEN JAKSAMISEEN

Mm. Kriisipuhelin päivystää 24/7 suomen kielellä numerossa 09 2525 0111.

Khttps://mieli.fi/fi/tukea-ja-apua/kriisipuhelin-keskusteluapua-numerossa-09-2525-0111

 HUOJENNUKSET KAUPUNGIN OMISTAMIEN YRITYSTILOJEN VUOKRIIN JA YRITYKSILLE VUOKRATTUJEN MAIDEN VUOKRIIN

Rovaniemen kaupunginhallitus hyväksyi 28.6.2021 tukitoimet kaupungin omistamien tilojen ja maiden vuokralaisille sekä kriteerit tila- ja maanvuokrahuojennuksia hakeville yrityksille. Vuokrahuojennusten hakuaika päättyi 30.11.2021.

Ensisijaisesti yritysten, jotka tarvitsevat avustusta tilavuokrien ja maanvuokrien maksuun, tulee hakea valtiolta saatavia erilaisia tukia. Tukien hakemisessa yritykset saavat tarvittaessa apua Business Rovaniemeltä.

Kaupunkikonserniin kuuluvat yhtiöt (mm. Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy) tekevät osaltaan itsenäisesti päätökset mahdollisista vuokrahuojennuksista tai maksujärjestelyistä liiketaloudellisin perustein.

Vuokrien huojennusvaihtoehdot:

1.  Maksujärjestelyt maksamattomien vuokrien osalta

 • Vuoden 2020 maksamattomien yritystilojen vuokrien ja yritysten maksamattomien maanvuokrien maksuun voidaan tarvittaessa laatia maksujärjestely yrityskohtaisesti. Mikäli maksujärjestely laaditaan, tulee maksamattomien vuokrien olla maksettu 31.12.2022 mennessä.
 • Yritystilojen vuokrien ja yritysten maanvuokrien maksuun voidaan tarvittaessa myöntää maksuaikojen pidennyksiä ajalla 1.1.–31.12.2021 kuitenkin niin, että vuokrien tulee olla maksettu 31.12.2023 mennessä.

2.  Vuokrien alennus

 • Vuoden 2020 yritystilojen vuokrien ja yritysten maksamattomien maanvuokrien maksuun voidaan tarvittaessa myöntää vuokra-alennusta
 • Huojennuksen määrä voi olla 100 % (vuokrien anteeksianto)

Tila- ja maanvuokrahuojennuksen hakijan tulee täyttää seuraavat kriteerit:

 • hakija on kaupparekisterissä ja ennakkoperintärekisterissä
 • vuokrasopimuksen kohteen toiminta liittyy elinkeinotoiminnan harjoittamiseen
 • vuokrasopimuksen vuosivuokran arvo on vähintään 10 000 €
 • 1.6.2019 tai sen jälkeen tehtyjen vuokrasopimusten kohteena oleva liiketoiminta ei ole vuokrasopimuksen solmimisen jälkeen ehtinyt käynnistyä koronapandemiasta johtuvista syistä; tai hakijan liiketoiminta on koronapandemiasta johtuvista syistä keskeytynyt liiketoiminnan käynnistymisvaiheessa
 • ennen 1.6.2019 tehtyjen vuokrasopimusten osalta hakijan tulee osoittaa huojennusajanjaksolta koronapandemiasta johtuvista syistä johtuva vähintään 30 %:n liikevaihdon alenema verrattuna vuotta edeltävään vastaavaan jaksoon; alenema osoitetaan kirjanpidon raporteilla
 • hakija ei ole saanut tai hakijalla ei olisi ollut mahdollista saada avustusta Valtiokonttorin kautta jaetuista kustannustuista
 • hakijan saama vakuutuskorvaus vähennetään huojennuksen määrästä 
 • huojennusjaksona on kalenterikuukausi: huojennusoikeutta tarkastellaan kalenterikuukausittain, eli huojennusta voi saada esim. helmi-maaliskuulle 2020, vaikka muille vuoden 2020 kuukausille oikeutta ei olisikaan
 • hakijalla arvioidaan olevan hakemushetkellä elinkelpoisuuden edellytykset, mitä varten hakija toimittaa hakemuksen liitteenä viimeisimmän vahvistetun tilinpäätöksen sekä uusimman tuloslaskelma- ja taseraportit 
 • hakijalla ei ole ennen 1.1.2020 erääntyneitä avoimia tila- tai maanvuokralaskuja Rovaniemen kaupungille 
 • hakija ei ole konkurssissa tai selvitystilassa

Hakemuksen tekeminen

Huojennuksen hakuaika on päättynyt 30.11.2021. Huojennusta oli mahdollista hakea sähköisellä hakemuslomakkeella.

Valmistaudu hakemuksen täyttämiseen tutustumalla em. kriteereihin ja hankkimalla tarvittavat liitteet sekä täytä hakemus huolellisesti. Hakemusta ei voi tallentaa kesken käsittelyn vaan se on täytettävä kerralla. 

Hakemuksen liitteinä tulee toimittaa: 

 • yrityksen verovelkatodistus, joka on saatavilla osoitteessa https://omavero.vero.fi  
 • yrityksen uusin tuloslaskelma ja tase, tuloslaskelmassa tulee olla vertailutietona edellisen vuoden vastaavalta ajalta kumulatiivinen liikevaihto
 • yrityksen viimeisin vahvistettu tilinpäätös
 • ennen 1.6.2019 tehtyjen vuokrasopimusten osalta hakijan tulee osoittaa huojennusjaksolta eli kultakin kuukaudelta vähintään 30 %:n liikevaihdon alenema verrattuna vuotta edeltävään vastaavaan jaksoon; alenema osoitetaan kirjanpidon raporteilla

Lisätietoa hakumenettelyistä:

Maanvuokra-asioissa yhteyshenkilö Pertti Onkalo, 040 522 9184

Tilavuokra-asioissa Pekka Latvala, 050 569 8655

Vuokra-alennuksissa Business Rovaniemi, Matti Impiö 0400 789 551


MUUT TUKITOIMET

Kaupunginhallituksen 30.3.2020 hyväksymä tukipaketti sisältää muun muassa hankintojen aikaistamista ja kohdistamista paikallisiin yrittäjiin, vuokrien maksuaikojen pidennyksiä ja joustoja laskujen maksuehtoihin.

Päätetyt tukitoimet yrityksille:

Hankinnat

 • Rovaniemen kaupungin yksiköt aikaistavat tälle vuodelle suunniteltuja, välttämättömiksi katsomiaan hankintoja.
 • Hankinnat pyritään kohdistamaan paikallisiin yrityksiin hankintalaki ja kilpailulainsäädäntö huomioiden. Joustavammat menettelyt kansallisen kynnysarvon alittavissa hankinnoissa.
 • Pienhankintoja pyritään suuntaamaan paikallisille toimijoille, huolto- ja toimintavarmuus huomioiden.
 • Isommat hankinnat pyritään jakamaan osiin mahdollisuuksien mukaan.
 • Tiedonkulkua tarjouspyynnöistä tehostetaan.
 • Nykyisten sopimusten ehtoja pyritään kohtuullistamaan mahdollisuuksien mukaan.

Yrityspalvelut

 • Yrityspalvelujen toimijat tehostavat viestintää palveluistaan ja kehittävät palveluitaan.
 • Yritysten neuvontapalveluissa korostuvat ELY:n, Business Finlandin ja Finnveran uudet korona-tukivälineet.
 • Yksinyrittäjien tilanteen tukemiseen kohdennettavien toimien neuvonta varmistetaan yhteistyössä valtion viranomaisten kanssa.
 • Yrityspalvelujen toimijat selvittävät Rovaniemen kylien kehittämissäätiön mahdollisuudet tukitoimenpiteisiin poikkeusaikana rahoitusmahdollisuuksien mukaisesti.

Yleiset

 • Kaupungin tytäryhteisöt laativat omalta osaltaan yhteisökohtaiset suunnitelmat toimenpiteistään yritystoiminnan tukemiseksi mahdollisimman nopeasti, noudattaen nyt kaupungin hyväksymiä linjauksia.
 • Kaupungin tytäryhteisöjen rahoitustarve turvataan korona-epidemian ongelmien johdosta.
 • Kaupungin ostolaskujen maksuja yrityksille voidaan aikaistaa.
 • Myyntilaskujen laskuttamista voidaan lykätä ja niille sopia pidempiä maksuehtoja. Myös jo laskutetuille ja maksamattomille saataville voidaan myöntää maksuaikojen pidennyksiä, max 90 pv.
 • Kaupunkimarkkinointia kehitetään ja toteutetaan uuden brändin pohjalta. Suunnitellaan ja toteutetaan mahdollisuuksien mukaan yhteisiä asukas- ja yrityskampanjoita.

Vetoomukset

 • Kaupunki vetoaa paikallisiin yrityksiin, että ne toteuttavat mahdollisuuksiensa mukaan kunnan edellä linjaamia toimenpiteitä myös omassa toiminnassaan.
 • Kaupunki vetoaa kuntalaisiin, että jokainen pyrkii ostokäyttäytymisessään huomioimaan paikallisten yritysten palvelut ja tarjonnan.

 

Business Rovaniemi

Yrityskehittäjämme palvelevat kaupungin ydinkeskustassa.

Ainonkatu 1, 96200 ROVANIEMI,
2. kerros

Aukioloajat

Ma - Pe: 08:00 - 16:00

Kaikki tiedot