Kohtaamisia pyykkien pyöriessä

Julkaistu 9.9.2020 13:32

Rovaniemen ensimmäisen itsepalvelupesulan idea on tuttu amerikkalaisista elokuvista.

Pesula_Tarja-2-1.jpg
Tarja Talvilahti kertoo, että suosituksi on noussut pesukoneiden untuvapesuohjelma. Varsinkin isojen untuvatuotteiden, kuten makuupussien ja takkien, peseminen pesulalla säästää aikaa sekä hermoja. Tällöin ei tarvitse istua itse vahtimassa kuivausrumpua taikka murehtia pesutulosta.

“Avasin elämäni ensimmäisen yrityksen samana päivänä, kun koronarajoitukset astuivat voimaan maaliskuun lopussa. Suunnittelemani iloiset avajaiset vaihtuivat kuin painajaisunessa täyteen hiljaisuuteen. Päivä päivältä ja viikko viikolta tilanne alkoi yllättäen näyttää valoisammalta: puskaradio oli alkanut laulaa ja pesulan ovi käydä! Tämä kulunut viikko on ollut jo tasaista asiakasvirtaa”, Tarja Talvilahti iloitsee.

Arctic Laundry on periaatteiltaan tuttu amerikkalaisista elokuvista. Ihminen menee omien pyykkiensä kanssa pesulaan, syöttää kolikot koneeseen ja istahtaa penkille odottelemaan pesuohjelman päättymistä. Samalla juttu lentää muiden pyykkääjien kanssa – pesularomantiikkakin kuuluu tarinaan. 

Rovaniemen ensimmäisen itsepalvelupesulan toimintaperiaate on lähestulkoon sama, mutta Arctic Laundryssa pyykit voi jättää pyörimään ihan itsekseen, jos ei halua jäädä odottamaan puhdasta pyykkiä paikan päälle. Myöskään kolikoita ei käytetä, vaan pyykkäämisestä maksetaan luotto- tai pankkikortilla.

Puhtaan pyykin hinnaksi tulee keskimäärin euro per kilo. Nopeus on valttia: kaikki pesulan koneet pesevät pyykin maksimissaan puolessa tunnissa. 

“Ajatukseni on, että ihmiset voivat lähteä pyykkien pyöriessä hoitamaan omia ostoksiaan ja asioitaan. Meille omalla autolla on todella helppo tulla, sillä ilmaista pysäköintitilaa on runsaasti. Raskaimmat tekstiilit kuten matot voit tuoda ja noutaa autolla suoraan oven edestä. Pesulan lähelle pääsee myös busseilla”, Talvilahti sanoo.  

Itsepalvelupesulaan ei tehdä varauksia vaan pyykkejä voi pestä silloin, kun kone on vapaana. Ovet ovat auki joka päivä kello 7-22. 

Jaa sivu