Ajankohtaiset uutiset

Rovaniemellä visioitiin satulasta käsin pyöräilyn tulevaisuutta

Julkaistu 9.10.2023 10:57

Rovaniemen kaupungin viranhaltijat ja yhteistyökumppanit tutustuivat sähköpyöräillen kaupungin pyöräilyreitteihin sekä matkailun kehittämiseen paikallisen pyöräilyyn erikoistuneen yrityksen Roll Outdoorsin opastamana.

20231002_153229.jpg
Kuvassa vasemmalta: kaupungininsinööri Janne Alkki, yrityskehittäjä Mika Tenhunen, Rovaniemen yrittäjien hallituksen jäsen Niila Jurvelin, ympäristötarkastaja Harri Katainen , hankintalakimies Anu Kulmala, elinvoimapalveluiden vs. toimialajohtaja Samppa Määttä ja kehittämispäällikkö Pirjo Kutinlahti.

Lokakuun ensimmäisenä maanantaina järjestetyn päättäjäpyöräilyn aikana osallistujat kuulivat alan ammattilaisilta, kuinka kestäviä pyöräreittejä rakennetaan ja miksi niiden rakentaminen on tärkeää.

- Fakta on se, että pyörämatkailu on kasvussa ja tähän myös Rovaniemen on varauduttava. Turvalliset, helppokulkuiset ja viralliset pyöräreitistöt ovat luontoa säästävä kestävä valinta, sanoo Rovaniemen pyörämatkailun kehittämishankkeen vetäjä Pirjo Kutinlahti Business Rovaniemeltä.

Päättäjäpyöräilyyn osallistunut Rovaniemen kaupungin elinvoimapalveluiden vs. toimialajohtaja Samppa Määttä koki reiteillä polkemisen ajatuksia herättävänä kokemuksena.

- Nykyisten ja potentiaalisten uusien pyöräilyreittien tarkastelu ammattilaisten kanssa avasi hienosti sitä kokonaisuutta, missä jo Rovaniemellä olemme, mutta myös sitä, mihin kaikkeen voisi olla vielä mahdollisuuksia, Määttä pohti.

Erityisen positiivisena toimialajohtajan mieleen jäi se työ, jota nykyisten reittien kehittämisen eteen on jo tehty.

- Pienestä tihkusateesta huolimatta ei voinut olla hymyilemättä, kun päivän päätteeksi laskettelimme Ounasvaaralta kohti keskustaa sopivasti pohjustettuja polkuja pitkin. Haastetta riitti, mutta ei liikaa, kehuu Samppa Määttä.

 

Pyörämatkailusta ympärivuotisuutta

Pyörämatkailu on noussut nopeasti yhdeksi Lapin kilpailuvaltiksi, joka lisää tavoiteltua matkailun ympärivuotisuutta. Muissa Lapin kohteissa kuten Levillä, Ylläksellä, Pyhätunturilla ja Saariselällä pyörämatkailua on kehitetty viime vuosina voimakkaasti, mutta Rovaniemi ei vielä ole päässyt tähän kehitykseen mukaan.

- Rovaniemellä olisi monipuolisena luonto- ja kaupunkiympäristönä erinomaiset edellytykset tarjota pyörämatkailulle monipuolisia reittejä ja niitä tukevia elämyspalveluja, uskoo Pirjo Kutinlahti Business Rovaniemeltä.

Pyörämatkailun kehittämisellä voidaan samalla parantaa alueen matkailun ympärivuotisuutta sekä paikallisten asukkaiden harrastus- ja liikuntamahdollisuuksia.

- Pyöräreitistöt ja palvelut ovat yhtä aikaa tarjolla niin matkailijoille kuin paikallisille asukkaille. Lisäksi pyöräreittien kehittäminen edistää kestävää liikkumista ja tukee hallituksen ilmastotavoitteiden saavuttamista, Kutinlahti sanoo.

Lapin liiton rahoittamassa hankkeessa Rovaniemen seudun pyörämatkailua kehitetään yhdessä paikallisten harrastajien, asukkaiden ja yritysten kanssa. Rovaniemen pyörämatkailun kehittämisen suuntaviivat julkaistaan myöhemmin syksyllä.

- Rovaniemen ympäristössä on upeita ulkoilureittejä ja -polkuja, joiden käyttöä voitaisiin lisätä esimerkiksi reittejä kestävöittämällä ja käyttäjälähtöisyyttä kehittämällä. Ounasvaara tarjoaa jo nykyisin elämyksellisiä ajokokemuksia monen tasoisille pyörällä liikkuville asukkaille ja matkailijoille.

Lisätietoja:
Pirjo Kutinlahti, kehittämispäällikkö
Business Rovaniemi
pirjo.kutinlahti@rovaniemi.fi
tel. +358 40 483 7974

Erja Sainio
Suunnittelija
Innovoivat kaupungit ja yhteisöt
+358163226042

20231002_163541.jpg
Kuvassa vasemmalta: hankintalakimies Anu Kulmala, kaupungininsinööri Janne Alkki, ympäristötarkastaja Harri Katainen ja elinvoimapalveluiden vs. toimialajohtaja Samppa Määttä.

Jaa sivu